Ispis
DA SE NE ZABORAVI (Piše: Mladen Pavković)

 

Voćin čeka pravdu

 

Jedan od najstrašnijih i najbolnijih ratnih zločina u agresiji na Hrvatsku dogodio se u Voćinu 1991. Kako je od toga prošla već „cijela vječnost“, pretpostavili smo da je ovaj slučaj riješen. Drugim riječima, sve se zna i sve je jasno punih 27 godina!

Tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata u Voćinu se 1991. dogodio jedan od najstrašnijih i najbolnijih ratnih zločina. Kako je od toga prošla već „cijela vječnost“, pretpostavili smo da je ovaj slučaj riješen.

Međutim, to ni izdaleka nije tako. Evo kako se to (kod nas) radi. Na stranicama dnevnih novina (Večernji list, 17. listopada 2018.) među ostalim čitamo (i ne možemo vjerovati!): „Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda u nadopuni istrage vratilo je optužnicu protiv Borivoja Radosavljevića, zapovjednika štaba srpske paravojne postrojbe TO Podravska Slatina, te još 31 osobe koji su optuženi za ratne zločine počinjene nad civilima u Voćinu, Bokanima, Humu i Ćeralijama. Prema optužnici, od srpnja do 15. prosinca 1991. u tim selima ubijeno je 48 civila, a neki od njih prije smrti satima su mučeni noževima i čavlima. Nitko od optuženih nije dostupan hrvatskom pravosuđu i sudit će im se u odsutnosti. Sud je optužnicu vratio u nadopunu istrage jer 12 optuženika nije ispitano tijekom istrage. S obzirom na to da prema adresama žive u Srbiji, sud će tražiti da se tamo ispitaju. Radosavljević i njegovi sljedbenici pripadali su Šešeljevim Belim orlovima, a osim za mučenja i ubijanje civila tereti ih se i za pljačkanje hrvatskih kuća te rušenje župne crkve sv. Marije u Voćinu.“