Ispis
S OPERNE POZORNICE RIJEČKOG HNK

Sjajni asteroid na riječkome glazbenom nebu

Počela je koncertna sezona Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka pod ravnanjem novoga šefa-dirigenta Jordana Kamdzhalova

Piše:dr. sc. Snježana MIKLAUŠIĆ-ĆERAN

Prvi od osam simfonijskih koncerata Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka planiranih za sezonu 2028./2019. održan je 29. rujna. Ponovni nastup mladoga dirigenta Jordana Kamdhzalova pobudio je veliko zanimanje riječke publike čiju je naklonost stekao prošle sezone predstavivši se sa četiri različita programa. Ovaj put nastupio je kao novi šef-dirigent Orkestra Opere ravanjući „Simfonijom br. 7 u E-duru“, WAB 107 Antona Brucknera.

 

Jordan Kamdzhalov poznat je u glazbenome svijetu kao „najbolji operni dirigent“ i majstor interpretacije simfonijske glazbe, osobito Brucknerove. Rođen je 1980. u Bugarskoj, a studij započet u Nacionalnoj glazbnoj akademiji u Sofiji završio je na Visokoj glazbenoj školi „Hans Eisler“ u Berlinu nakon čege se usavršavao kod više uglednih svjetskih dirigenata. Prvi angažman koji je dobio godine 2006. kao umjetnički ravnatelj i dirigent međunarodnog ansambla Innorelatio u Berlinu širom mu je otvorio vrata mnogih europskih opernih kuća i simfonijskih orkestara. Između 2010. i 2014. djelovao je u Heidelbergu kao šef-dirigent opernog orkestra, Heidelberškog filharmonijskog orkestra i Festivala u dvorcu Heidleberg. Natjecanja su često prilika za odmjeravanje vještina mladih glazbenika na pa je i Jordan Kamdzhalov osvojio više nagrada na nekima od njih profilirajući svoj operni i koncertni repertoar, a do danas je ostvario niz zapaženih tonskih zapisa. Zanimanje Kamdzhalova za astronomiju potaknulo je stručnjake da asteroid 52292 nazovu „52292 Kamdzhalov“.