Ispis
IZLOG KNJIGA (hs)

 

POEZIJA


Ptice i Babe

Slavko Jandričko:

Apostolke,

Matica hrvatska, Sisak,

2018.

Mjeseca srpnja Slavko Jendričko ukoričio je novu knjigu, poetska dakako. Apostolke obuhvaćaju gotovo sto i trideset pjesmotvora svrstanih u 7 ciklusa (Meandriranje, Ptice, Nalaz, Metoda, Babe, Na kraju, Dodatak). Jendričko je zavičajnošću i životom vezan uz Sisak, sisački kraj i Pokuplje, a tu činjenicu zrcale i naslovi nekih pjesama, primjerice - Vidljivi Sisak, Sisački mauzolej, Fragmenti na Kupi, Pogled iz Vurota, Posavska drvenjara... U ciklusu Babe podastro je 10 pjesama naslovljenih Bapski jezici; osmu je pjesmu otvorio stihovima: "Bapski jezici / uživaju šutnju/ dok objeduju / teleće jezike".

 

 

USMENA BAŠTINA


Memorija moliških Hrvata

Ivan Mimica: Di si pošla lipa zvizda/ Dove sei andata bella stella,

Književni krug- Filozofski fakultet, Split, 2017..

 

Proučavatelj usmene književne baštine Ivan Mimica autor je knjige koja ima podnaslov - Usmene i pučke pjesme moliških Hrvata.

 

ROMAN


Sublimna erotičnost

Ružica Martinović-Vlahović:
Sunce u garaži,
Naklada Bošković, Split, 2018.

 

 

Liječnica i spisateljica Ružica Martinoić-Vlahović (1950.) objavila je drugi roman; prvi (Smaragdna rijeka) tiskan je 2015. Novi roman ima podnaslov Od tada mu je sve krenulo. Romaneskno štivo opremljeno je i pogovorom, a potpisuje ga književnik Josip Sanko Rabar (Dva romana u jednom).

 

PERIODIKA


Promicati kršćanske vrijednostit

Crkva na kamenu, br. 7 (452),

Crkva na kamenu, Mostar, 2018.

 

Pastoralno-informativni list hercegovačkih biskupija u srpanjskom broju donosi priloge, sadržaje i teme koje fokusiraju povijesne, društvene religijske, kulturalne sastavnice utkane u memoriju i identitet hercegbosanskih Hrvata.