Ispis
IZLOG KNJIGA (Piše: Kristina Repar)

 

DVOJEZIČNA ZBIRKA

Životinje - stanovnici Zemlje


Zlatko Vidulić: Ta stvorenja na kopnu i moru (Animalia terra marique)
Biakova d.o.o.,

Zagreb, 2018.


Zbirku pjesama koju je posvetio životinjama, Zlatko Vidulić naslovio je Ta stvorenja na kopnu i moru, a obogatio ju je crno-bijelim fotografijama. Pjesme su objavljene i na latinskom jeziku, a svaka pjesma sadrži i poseban latinski rječnik za pojašnjenje. Zbirka je zgodna i kao latinska vježbenica, za učenike srednje škole, koji uz nju mogu ponavljati latinske riječi te naučiti pokoju novu riječ. Životinje su neizostavan dio života na Zemlji, stoga je lijepo što im je autor posvetio zbirku stihova, da nas podsjeti na to, koliko su važne. Neki od naslova pjesama su: Magarac, Konj, Krava, Zec, Mrav, itd.

 

ZBIRKA

Jezgroviti i duhoviti stihovi

Mario Bilić:
Glavičke uspomene,

Kulturna udruga mladih K.U.M. Proložac, Zagreb, 2017.

 

Glavičke uspomene naslov je koji u sebi krije pjesme što čuvaju uspomenu na žive i mrtve Glavičane, kako je istaknuo sam autor, Mario Bilić. Podijelio ju je u ova poglavlja: Kokići, Mašići, Marinkovi Bilići, Jovini, Škampini, Pirići i Vemići. Dirljiv je to spomen na ljude koji su svojim likom i djelom obilježili život toga kraja i u tim su pjesmama zauvijek sačuvani od zaborava. Pjesme su kratke, imaju po četiri stiha, izrazito su duhovite i zabavne, pravi su mali štikleci iz života uz koje će se svatko nasmijati, a katkada i zaplakati, jer pojedine su ljudske sudbine uistinu tužne i tragične.

 

ZBORNIK

Cvelferija u dramskome pismu

Ivan Trojan, Goran Rem:
Cvelferica, ili su to trnci kakve samo neizvjesnost i iščekivanje mogu proizvesti,

Ogranak DHK slavonsko-baranjsko-srijemski, Osijek, 2017.

 

Autori knjige drama Cvelferica, ili su to trnci kakve samo neizvjesnost i iščekivanje mogu proizvesti su Ivan Trojan i Goran Rem, a objavio ju je Ogranak Društva hrvatskih književnika slavonsko-baranjsko-srijemski iz Osijeka. Drame koje sadrži su: Potop (dokumentarna drama, Ivan Trojan), Poplava. Svjedočenja ( dokumentarna drama, Ljubo Pauzin, Vjekoslav Janković, Ivan Trojan),
Đuka Ivanov (Mara Švel-Gamiršek, drama u 4 čina), Švelovanja (Mara Švel-Gamiršek, Ivan Trojan, dramatizacija Priča za Sveu i Karen) i Tena (Marija Peakić-Mikuljan, scenarij za TV-seriju po motivima istoimene novele Josipa Kozarca ).

 

OGLEDI I ZAPISI

Drugo ime za ljubav


Vera Primorac:
Nebo iznad Vukovara,

Ready2print,
Rijeka, 2018.

 

Zbirka ogleda i zapisa Vere Primorac, pod naslovom Nebo iznad Vukovara, istinska je i dirljiva posveta Gradu-heroju koji je podnio jednu od najvećih žrtava Domovinskoga rata. Sravnjen sa zemljom i spaljen, ali nikad pokoren, Vukovar je vječni podsjetnik na zajedništvo, hrabrost, jedinstvo i ljepotu ljubavi prema Domovini za koju se daje ono najvrjednije – život. Premda sama riječ Vukovar mami suzu i sjetu, zbog strahota koje je proživio, to su suze ponosa i slave, jer Grad i dalje živi. Neki od tekstova su: Vukovar, drugo ime za ljubav, Dok je srca i snova, Vraćaju mi se slike, itd.