Ispis
STIHOVI I AFORIZMI (Piše: dr. sc.Željka Lovrenčić)

Spoj poetske riječi i oštroumnih misli

Ivan BraIvan Bradvica:
Draga riječ
Vlastita naklada -
DHK Herceg Bosne
Zagreb - Mostar, 2018. dvica:

Novi rukopis Ivana Bradvice (1949.), pjesnika i člana Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne koji je objavio sedam knjiga poezije, nosi naslov Draga riječ. Sastoji se od dva dijela - poezije i osmislica.  Rukopis obuhvaća preko 100 pjesama te preko 700 osmislica vezanih uz različite teme.
I u ovome rukopisu Bradvica je dokazao svoju poetsku zrelost te se među njegovim najnovijim pjesmama može pronaći niz uistinu kvalitetnih uradaka zanimljive tematike.
Autor i dalje slijedi teme kojima se bavio i u svojim prethodnim knjigama - i dalje je nadahnut prije svega vjerom, domovinom, obitelji… Ali čini se da u ovoj poetskoj zbirci donosi još oštroumnije zaključke i da s još većom pozornošću promatra svijet oko sebe. Premda je sklon  pohvalama uspješnih i korektnih ljudi kao što je primjerice akademik Josip Pečarić - …Duh slobode u njem caruje/i drugima ga daruje/sebe općoj javnosti izlaže/svoj trud u vječnost polaže -, također iznosi britke kritike upućene onima za koje smatra da ih treba kritizirati. Vrlo je oštar prema medijima i društvenim mrežama, te prema našemu društvu i političkim strukturama. Primjerice, u pjesmi Nacionalni budžet kaže: Narod koji ne vrijedi ništa/misle ne treba mu ništa/sve do narodne bune/koja će im pomrsiti račune.