Ispis
Susret s Ivanom ZEROVNIK, fotografkinjom

 

Teško se izboriti za svoje mjesto u fotografiji

Suvremena hrvatska umjetnica, fotografkinja i slikarica Ivana Zerovnik, autorica je slojevitog i zanimljivog opusa. Razgovaramo s umjetnicom o radu na novom ciklusu

 

Gospođo Zerovnik, Vaše su fotografije neuobičajene, zapravo, djeluju kao slike.

-Moram priznati da je to prilično čest komentar kada ljudi komentiraju moje fotografije, a to je vjerojatno zbog atmosfere koja postoji u trenutku snimanja, pa ona bude prenesena i na fotografiju.

 

Što je ključni motiv u Vašem nefigurativnom izričaju?

-Ključni motiv su odnosi elemenata prikazanih na slici; boja, površina, masa i prostora. Uvijek nastojim istražiti na koje sve načine mogu prikazati odnose među njima.

 

Kako pristupate odabranoj temi?

-Prije snimanja uvijek razmislim o tome što me to zapravo intrigira u okolini, a što bih htjela prikazati na fotografiji; nekad će to biti odnosi među samim bojama, nekad odnos boja i oblika, a nekad pokreti i dinamika ili zvuk (glazba). Nakon toga, razmišljam na koji način bi to mogla postići da to bude zanimljivo i svakidašnje i jednom kada imam ideju kako to sve ostvariti - pristupam snimanju. Temom se bavim sve dok mi se ne učini da sam iscrpila sve zanimljivosti vezane uz nju. Nakon toga, kada se zasitim, razmišljam o nekoj drugoj temi.