Ispis
KOMENTAR (Piše: Silvana ORUČ IVOŠ)

Tijekom studenoga ugašeno je 10.000 radnih mjesta!
I svi šute!

Računica je jednostavna: dok broj zaposlenih koji primaju plaću iz proračuna konstantno raste i time generira sve veći i veći javni dug, a realni sektor potisnut proračunima propada i zatvara radna mjesta, ne možemo očekivati ništa dobrog

Gotovo sramežljivo na portalu Novac.hr, u zanimljivom članku, objavljen je poražavajući podatak Državnog zavoda za statistiku, koji kaže da se broj zaposlenih u Hrvatskoj tijekom studenoga smanjio za više od 10.000! Preciznije, u studenom je u Hrvatskoj bilo zaposleno 1.412.861 ljudi, dok ih je u listopadu bilo 1.423.114, što znači da je na mjesečnoj razini broj zaposlenih u Hrvatskoj, prema službenoj državnoj statistici pao za 0,7 posto. U istom su tekstu ekonomisti ponudili nekoliko objašnjenja zbog čega je došlo do tog velikog pada, a po njima su ti razlozi: odlazak trbuhom za kruhom odnosno iseljavanje u razvijenije zemlje, završetak turističke sezone, te odlazak zaposlenih iz Uljanika i Trećeg maja.

Dakako da bi bilo zanimljivo vidjeti preciznu strukturu zatvorenih radnih mjesta, iz čega bi se lakše moglo zaključiti o stvarnim razlozima zbog kojih je do toga došlo. Jer ekonomisti koji navode spomenuta tri razloga imaju tek djelomično pravo. Međutim, teško da su to i jedini razlozi, na što upućuju službeni podatci iz lipnja 2018. o zaposlenima u Uljanik Grupi, koja uz Uljanik d.d., Uljanik brodogradilište, obuhvaća i 3. maj brodogradilište te još desetak tvrtki, a imali su 4241 djelatnika. Dakle, da su svi od 4241 djelatnika otišli, to još ne bi bila ni polovica smanjenog broja zaposlenih u državi samo u posljednjih mjesec dana. Djelatnici Uljanik Grupe jesu odlazili, no još od lipnja, i njihov broj sasvim sigurno iznosi nekoliko stotina, što je daleko od navedenih deset tisuća.