Ispis
KOMENTAR (Piše: Silvana ORUČ IVOŠ)

Plenkoviću ne smeta Milakovićevo vrijeđanje Domovinskog rata?!

Plenkoviću nazivanje Oluje etničkim čišćenjem, čini se, nije nikakav problem. Požurio se kazati kako Hrvatska nije država u kojoj se zabranjuje sloboda govora niti se zabranjuju političke stranke, te da nije dobro sve što bi danas podizalo tenzije između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj. No, premijer je zaboravio odgovoriti na pitanje je li Hrvatska država u kojoj je dopušten govor mržnje, ratnohuškačka retorika, vrijeđanje Domovinskog rata i hrvatskih branitelja i stradalnika, izrugivanje žrtvama?

Nakon što je, na sjednici Gradskog vijeća Vukovara predsjednik Demokratskog saveza Srba, ujedno i zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković izjavio da je akcija Oluja bila etničko čišćenje Srba, na što je  vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio da će od upravnih tijela RH zatražiti zabranu djelovanja DSS-a, uopće ne treba dvojiti što mjerodavna tijela trebaju činiti. Za početak zaista trebaju zabraniti djelovanje onima koji otvoreno i drsko krše hrvatski Ustav, a k tome sustavno izazivaju netrpeljivost između hrvatskog naroda i srpske manjine.  Vukovarski gradonačelnik nakon ratnohuškačkog Milakovićeva istupa zapravo je izrekao ključni problem i neizravno  upozorio na činjenicu da u našoj državi pravila, zakoni pa i sam Ustav ne djeluju na sve jednako, kao i to da nije samo riječ o Milakoviću nego o odnosima u hrvatskom društvu.

Predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću takav Milakovićev izričaj, čini se, nije nikakav problem. Požurio se kazati kako Hrvatska nije država u kojoj se zabranjuje sloboda govora niti se zabranjuju političke stranke, te da nije dobro ništa što bi danas podizalo tenzije između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj. No, uvaženi je premijer, slučajno ili namjerno, zaboravio odgovoriti na pitanje je li Hrvatska država u kojoj je dopušten govor mržnje, ratnohuškačka retorika, vrijeđanje Domovinskog rata i hrvatskih branitelja i stradalnika, izrugivanje žrtvama? I u konačnici, je li Hrvatska država u kojoj je legalizirano protuustavno djelovanje?