Ispis
Susret sa Sonjom Švec-Španjol, neovisna kustosica

 

Umjetnici moraju imati mogućnost predstavljanja

 

Povjesničarka umjetnosti Sonja Švec-Španjol urednica je internetske stranice  “PerceiveArt” posvećene likovnoj umjetnosti čiju petu obljetnicu upravo obilježava

 

Gospođo Švec-Španjol, ovih dana obilježavate petu obljetnice pokretanja Vaše stranice PerceiveArt. Jeste li zadovoljni odjecima?

- Mogu reći da sam zadovoljna rezultatima. Evo, petu obljetnicu rada obilježavam skupnom izložbom naziva “PerceiveArt – Leave a Trail” u Galeriji Zvonimir u Zagrebu.

Kada sam započela s cijelim projektom pokretanja web stranice sve se odvijalo vrlo sporo. Web stranica je bila gotovo nevidljiva i bilo je potrebno uložiti puno vremena i angažmana kako bi se proširila informacija o novom mediju posvećenom likovnoj umjetnosti. Proces “širenja glasa” išao je sporo. No, sada je sve drukčije.

Cilj stranice je otkrivati i promicati kvalitetne projekte, izložbe i umjetnike, ukazivati na dobro i loše u struci, komunicirati s umjetnicima, kolegama i zainteresiranom javnošću, te približiti područje likovne umjetnosti široj publici pisanjem stručnih, ali razumljivih tekstova koji ne distanciraju, već približavaju umjetnički sadržaj.

 

Prije pet godina, što ste očekivali i čemu se nadali?

Nisam imala prevelika očekivanja, znala sam samo da želim pokrenuti nešto novo i vidjeti ima li sve to smisla. Situacija u kulturi i umjetnosti bila je sve lošija i lošija i smatrala sam da se neke stvari moraju promijeniti ili, ako ništa drugo, da je nužno o njima javno progovoriti kako bi se ukazalo na ključne probleme u struci. Jedan od problema bio je suženi prostor za stručno praćenje umjetničkih događanja u Hrvatskoj, jer su žutilo i plaćeni oglasi zamijenili rubrike o kulturi i umjetnosti. Nadala sam se da će stranica zaživjeti kao jedna nova niša ili prostor za promociju umjetnosti, što se na kraju i ostvarilo.