Ispis
SUSRET s Marijom LOPAC, likovnom umjetnicom

 

Volim grafiku zbog dugog i zanimljivog procesa

 

Suvremena hrvatska likovna umjetnica Marija Lopac, pripadnica je mladog, vrlo aktivnog naraštaja, autorica je zapaženog, osebujnog opusa

 

Pripadate skupini najmlađih hrvatskih autora, ističete se realiziranim opusom, ali i organizacijom izložaba.

- Diplomirala sam 2009. na Likovnoj akademiji u Zagrebu , nastavnički smjer, klasa grafike. Do sada sam izlagala na dosta samostalnih i skupnih izložba u Hrvatskoj i svijetu, kao autorica i organizatorica.

 

Gradite sliku tako da na grafičkom otisku slikate akrilnim bojama.

- Uvijek sam na granici  grafike i slikarstva.I za vrijeme studija sam eksperimentirala na grafičkoj preši s raznim materijalima, osim papirom, otiskivala sam matrice linoreza na platno, a zatim sam krenula otiskivati matrice na oslikani medijapan. Sve je to bilo izvan zadanih grafičkih radova i izvan vremena obveznog boravka u klasi. Kao grafičarka radim linorez i drvorez u više matrica i više boja na istom otisku. Tako da ono što je tipično za grafiku, a to je rad u više istih otisaka, za mene ne vrijedi. Grafiku, tj. otiskivanje doživljavam isključivo kao tehniku koja mi omogućuje daljnje izražavanje, a ne kao gotov proizvod.

 

Jedno od mojih iskustava pri izradbi “čiste” grafike bilo je 2017. na umjetničkoj rezidenciji Printmaking base u Guanlanu, Kina. Gdje sam bila hrvatski predstavnik  u programu ‘’Belt and road’’ nizu putujućih izložba u organizaciji Kine (unutar ‘’oživljavanja’’ starog Puta svile.)