Ispis
SUSRET s Vladom MARTEKOM, likovnim umjetnikom i književnikom

 

Širili smo prostore slobode

Vlado Martek, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor istaknutog opusa i osobitog angažmana. Zapažena je njegova ovogodišnja retrospektiva u splitskoj palači Milesi

Kakvi su Vaši dojmovi nakon velike retrospektive. Kakvi su dojmovi posjetitelja?

- Koliko sam ja uspio vidjeti, čuti, reakcije su bile vrlo pozitivne, pomalo su ljudi bili iznenađeni, s obzirom da moja umjetnost i moje slikarstvo nema reprezentativni pristup. Na otvorenju je bila i ministrica kulture Obuljen, koja je u jednom neslužbenom govoru spomenula i moje agitiranje za čitanje; poznato je da sam cijeli svoj radni vijek proveo radeći u knjižnici u Dubravi. Moje su slike uvijek pune riječi. Prostor je bio gotovo idealan za moj koncept izložbe, naime izložio sam iz različitih razdoblja odabrane radove i može se dobiti cjelovitiji uvid u moj rad.

 

Vi ste bili aktivni u umjetnosti, na rubu, dakle riječ je o predumjetnosti, antiumjetnosti i sada smo svi dojma kako je ona ostavila značajan trag.

- To je eksperimentalna umjetnost, eksperimentalistički pristup pojedinim medijima, a on je uvijek hodanje po rubu. No kako vrijeme prolazi vidi se da taj rub više govori o centru negoli centar o samome sebi. Umjetnik u toj umjetnosti ne stoji po strani kao izvođač ili proizvođač, umjetnik  je spojen osobnošću i maksimalno je uključen u prezentaciju i u radove.

 

Klasična umjetnost naglašava dualnost djela i umjetnika a ova linija koju sam ja zastupao i mnogi iz mojega naraštaja, težili smo jedinstvu; to je taj čovjek napravio, to su zajednički problemi, ideali, težnje i publika se na to nadovezuje.