Ispis
Susret S Gordanom ŠKILJIĆ, autoricom projekta Psari (Razgovarala: Mira ĆURIĆ)

KULTUROM ODJEVANJA ŽELIMO POSLATI DUHOVNU PORUKU

Gordana Škiljić (Klanjec, 1962.) ekonomistica je koju je nakon studija ekonomije i nekoliko godina rada u struci, život odveo u jedno, za nju, novo područje. Posvetila se promišljanju i promicanju kulture odijevanja te osmislila projekt Psari, kojim “želi oživjeti biblijski ideal vrsne žene” ... Što ju je potaknulo na to, što ju nadahnjuje? Po čemu je taj projekt jedinstven? S kojom zadaćom se našla u prostoru mode kojim inače vladaju trendovi, velika konkurencija i profit? Na ova i slična pitanja o svojem projektu Psari, koji je započela 2013., odgovorit će nam u ovom razgovoru

Gospođo Škiljić, prije nekoliko godina osmislili ste projekt Psari, modnu liniju za suvremenu ženu. Počnimo od naziva, zašto Psari?
- Grčka riječ “psari” znači riba pa odatle dolazi i simbol naše tvrtke. Svaki simbol upućuje na stvarnost koja se iza njega nalazi. Budući da je riba jedan od prvih kršćanskih simbola, odlučila sam se staviti upravo taj znak na naše proizvode. Time sam željela poručiti čime je inspiriran modni trend koji nudimo. Nisam razmišljala o poslu, nisam imala planove da postanem uspješna poduzetnica. Psari je nastao kao izraz mog oduševljenja za Gospodina i kao želja da u kršćanskom duhu odgovorim na modne potrebe suvremene žene.

Što Vas je motiviralo da se kao ekonomistica okušate u novom području? Uz to znamo da je tržište zasićeno modnim trendovima, općom hiperprodukcijom? Što je Vaša misao vodilja? Je li trebalo hrabrosti krenuti tim putem?
- Krenulo je s time što sam počela snažno osjećati dubinu problema i posljedica poruka koje se šalju iz svijeta mode. U jednom trenutku došlo je do kulminacije, osjećala sam potrebu da nešto učinim, ali nisam znala ni što ni kako. Preda mnom je stajalo potpuno nepoznato područje u tehničkom smislu, ali me to nekim čudom nije plašilo.