Ispis
Susret S Mijom MARAKOVIĆ, akademskom slikaricom

DUHOVNI RAST JE TEMELJ

Mia Maraković (1990.) osobito je istaknuta pripadnica mlade generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, zapažena po osebujnom opusu.

 

Pripadate najmlađem naraštaju hrvatskih umjetnika, ali već imate iza sebe znatan broj izložba, značajan opus.
- Izlagala sam na četrdesetak skupnih izložba u Hrvatskoj i inozemstvu te priredila četiri samostalne izložbe. No nisu bitne te brojke izlaganja koliko kvaliteta radova i ono što ti radovi poručuju. Za nas koji pripadamo najmlađem naraštaju umjetnika bitno je sudjelovati u raznim akcijama, kolonijama, prijavljivati se kroz natječaje na rezidencije, izložbe, projekte, okupljat ljude koji su voljni napraviti nešto i djelovati u timu u našem malom, ali jakom umjetničkom miljeu. Napraviti promjene u sebi i društvu.

U Vašem se opusu ističe ciklus slika.
- Serija „Kompozicije“ nadovezuje na seriju „Krugovi“ , a seriju „Krugovi“ sam povezala sa serijom „Crvena linija“ i tako u spiralu. Ljudi kao stvaratelji sa slobodnom voljom moraju se razvijati, rasti i težiti prema boljem, ali da pri tome ne gaze ljude ispred sebe na svom putu. Sav taj duhovni rast koji je sam po sebi psihički, moralni i spoznajni, tj. temeljni rast uvijek se odražava u našem stvaralačkom radu. U mom kontekstu umjetničkom. Tako da s jednim kratkim vremenskim odmakom vidim kako se i moje stvaralaštvo vrti po spirali prema gore.