Ispis
POSJET PREDSJEDNICE REPUBLIKE HRVATSKE KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ

Hrvatski su iseljenici veoma uspješni u izgradnji argentinskoga društva

 

Svečanim dočekom i bilateralnim susretom s predsjednikom Republike Argentine Mauricijem Macrijem započeo je drugi dan službenog posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Republici Argentini.
Prilikom razgovora s argentinskim predsjednikom hrvatska je Predsjednica podsjetila na službeni posjet prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana Argentini 1994. godine te skrenula pozornost na činjenicu da od tada nije bilo državnih posjeta na predsjedničkoj razini. Tom prigodom pozvala je argentinskog predsjednika u uzvratni službeni posjet Republici Hrvatskoj, na kojem je predsjednik Macri zahvalio te prihvatio poziv.
Predsjednica je naglasila kako u Republici Argentini živi velik broj pripadnika hrvatske zajednice, čiji broj se kreće između 200 000 do 250 000, a koji su vrlo uspješni u izgradnji argentinskog društva na planu gospodarskih djelatnosti i kulture te čine važnu poveznicu u odnosima Republike Hrvatske i Republike Argentine.
Bilateralni odnosi Hrvatske i Argentine ocijenjeni su prijateljskima i dobrima te je naglašeno kako nema otvorenih pitanja među dvjema državama. Ocijenjeno je kako postoji puno prostora za unaprjeđenje bilateralnih odnosa, a posebno u području gospodarstva. Imajući u vidu obostrane mogućnosti i interes, te veliki potencijal hrvatskog iseljeništva u Argentini, predsjednica Grabar-Kitarović navela je mogućnosti za jačanje i razvoj gospodarske suradnje u područjima kemijske i farmaceutske industrije, strojogradnje, drvne industrije i industrije namještaja, prehrambene industrije, vojne industrije, brodogradnje, turizma i IT industrije. Posebno je navela mogućnosti korištenja hrvatskih luka za izvoz argentinskih proizvoda na europsko tržište.