PDF Ispis E-mail
Đuro VIDMAROVIĆ Svijet u pjesničkim detaljima

Ljerka Vladović: Žene šetaju,
Ogranak Matice hrvatske,  Zaprešić, 2018.

 

 

Ljerka Vladović (diplomirala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i Muzičkoj akademiji), djeluje više godina kao profesorica na Glazbenoj školi, pjesnikinja i slikarica. Do sada je objavila jednu, ali vrlo opsežnu zbirku stihova pod naslovom „Žene šetaju“ (Zagreb, 2018.).
Zbirci „Žene šetaju“ esej kao pogovor napisala je poznata književnica Lada Žigo-Španić pod naslovom „Disharmonija života u harmoniji riječi“. Polazeći s pozicije ženskog motrišta, ili kako bi kazala Dubravka OraiČ Tolić, ženskoga poetskoga rukopisa, Žigo-Španić u ovoj zbirci, kao važan čimbenik na predmetno-tematskoj razini, ističe „pokušaj da se sabere život, da ga se umiri, ali čežnje uvijek ostaju kao nedovršeno vrijeme“. Slažemo se s ovom tvrdnjom jer se čežnja kao bitna okosnica života javlja i u prvoj zbirci Ljerke Vladović. Naša pjesnikinja poeziju „nalazi u životu samom, u mjeri da bude suptilni, iskreni poeta a ne mali ekscentrični pjesnik koji želi zadiviti svojim stvaralačkim egom i ‘natjerati’ čitatelje na iscrpno dešifriranje spletenih poruka. Lada Žigo-Španić dobro uočava kako Ljerka Vladović nije sklona „postmodernistički zakukuljenim tekstovima koji zamagljuju sadržaj, odnosno kidaju jasne kontakte poezije i života“. Ovo smatram dobrom osobinom ove formirane pjesničke individualnosti. Njezini se stihovi odlikuju specifičnim lirizmom, čitljivi su, prohodni, govore, o životu, čežnji, ljudskosti, o emocijama normalne ljudske osobnosti. 

Ljerka Vladović je osoba koja voli više meditirati nego eksperimentirati. Kada je riječ o meditaciji ne može se izbjeći ni romantičarski pristup svijetu, a bez romantizma u duši nema niti težnje za prožimanjem života i umjetnosti. Stoga Ljerka Vladović „osvaja svijet u detaljima i minijaturama, trudeći se da duša sklopi primirje s postojećim, iako u duši vazda ostaje metafizički višak“.
Stoga ne čudi što se u zbirci koristi kršćanska etika kao pogodno izražajno sredstvo sagledavanje svijeta u detaljima. Neke pjesme pripadaju žanru poezije kršćanskog nadahnuća kao npr. pjesma „Isus prelazi iz Trogira na Čiovo“. U toj pjesmi posvećenoj pokojnoj sestri autorica završava stihovima:

Duša je
postala limena.
I zato čekam
Njegov prelazak
Sunčanom vodenom prugom.
Opet.
Lebdim ispod oblaka.

Ljerka Vladović koristi vrlo sažete misaone cjeline ponekad se koristeći riječima kao simbolima i metaforama. U svakom slučaju, bliska joj je ekonomija stiha, odbacivanje "pričanja" i poučavanja. Ponekad joj je dovoljan trostih za iskazivanje snažnih misli, kao npr. u pjesmi „Rješenja“:

Trebaju joj
rješenja.
Ne moja nemoć

Lada Žigo-Španić je, također, u pravu kada jedan od podnaslova u svome eseju imenuje kao „Iscjeliteljska moć stihova“.
Analizirajući poetski rukopis Ljerke Vladović ona zaključuje: „Stoga ova poezija ima iscjeliteljsku moć – valja nam prihvatiti sve tijekove i nijanse života, u boli vidjeti ljepotu, a u ljepoti osjetiti draž prolaznosti koja će opet kao voda nanijeti u život nešto novo“.
Složio bih se s ovom tvrdnjom, uz napomenu kako je riječ o duhovnom iscjeljivanju, a ono ne bi bilo moguće bez kršćanskh temelja, a na njima pjesnikinja gradi svoju pjesničku piramidu.

Preporučam zbirku „Žene šetaju“, ali isto tako i uspjeli pogovor Lade Žigo-Španić. Ostvarila se uspjela suradnja dviju osjetljivih, darovitih i mudrih književnica.

 

 

 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.