PDF Ispis E-mail
IZLOŽBA LUKŠE PEKA: Terra incognita, u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, (Piše:Marin IVANOVIĆ)

Nepoznata zemlja

Netom je završena izložba Terra incognita Lukše Peka, rođenog 24. travnja 1941. Učio je od slikara Antuna Masle te slikara i povjesničara Koste Strajnića. Studirao je na Slikarskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a za vrijeme studija se bavio i grafikom. Diplomirao je 1965. kod Otona Postružnika i Đure Tiljka te dobio nagradu ALU za grafiku. Izlagao je s kolegama Josipom Škerljom i Josipom Trostmanom, u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku, Poslijediplomski studij završio je kod Marijana Detonija. Do sada je priredio više od sedamdeset samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te sudjelovao na više od dvjesto pedeset skupnih izložbi. Objavio je nekoliko pjesničko grafičkih mapa: Vrt bez dobi 1986., s književnikom Milanom Milišićem; Kad su golubovi umirali 1992., s književnikom Feđom Šehovićem i Marin Držić – Lukša Peko, u kojoj su objavljene njegove grafike i Držićeve pjesme. Dobitnikom je brojnih nagrada, te nositeljem državnog odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.). Živi i radi u Dubrovniku.
Donosimo, u skraćenom obliku, tekst o izložbi povjesničara umjetnosti Marina Ivanovića.


 

Znatiželja ili želja za otkrivanjem svijeta oko sebe inherentna je čovjekovoj prirodi i naizgled prisutna u svim životnim razdobljima: u ranoj dobi potrebno je upoznati neposredno okruženje i osnovo ljudsko ponašanje, a daljnji razvoj proširuje i produbljuje stečene interese. I društvo u cjelini, civilizacija kao teorijski konstrukt prošla je etape vlastitog razvoja i iz svake svladane teme trasirala nove putove: osnovno poznavanje fizikalnih  zakona dovelo nas je do najsloženijih teorija kvantne mehanike, a spoznaja o postojanju stanice prethodila je svemu što danas donosi genetski inženjering. Beskrajno mnogo informacija, teorija i znanja akumulirali smo tijekom posljednjih stotina i  tisuća godina zajedno. Svijet koji se radikalno mijenja u samo jednom ljudskom vijeku podjednako doprinosi čovjekovu nemiru i nestalnosti, kao i osjećanju povjerenja u razvijeni sustav koji štiti pojedinca. Ne baveći se mogućnostima zloupotrebe spoznaja do kojih kao društvo dolazimo niti etičkim implikacijama koje svaka od njih nosi, konstatirajmo tek kako i razvoj ima svoj razvoj s određenim početkom i krajem te kako je konačna spoznaja pojedinih fizikalnih pojava ne samo moguća nego i izvjesna, odnosno postoji mogućnost da će doći vrijeme kada će sva današnja pitanja dobiti svoje odgovore, a znatiželje će nestati... (...)
Pekova Nepoznata zemlja u svome latinskom nazivu nosi arhaičnost antičkih krnjih pretpostavki o svijetu, a one, baš zbog toga što su neutemeljene, pružaju širok prostor nagađanjima i maštarijama. S obzirom na zaštićenu plamenu gamu žutih i drvenih tonova te tamnih modrih valera možda je naznačio upravo prostor nepodnošljive ekvatorske vrućine u kojemu nijednom čovjeku nije dato živjeti. Niti nema figura na slikama ovog negostoljubivog kraja šiljatih i izlomljenih formi, a more koje okružuje otoke na nekim je slikama crno kao katran, gusto i mrtvo. Plošnost slikanja i lazurni nanosi boje u čistim tonovima pojačavaju dojam magičnoga i snovitoga, drugačijega od stvarnosti. Točkice koje slikar strpljivo slika jednu do druge ritmično palucaju u oku pormatrača, vibriraju kao što odsjaji fatamorgane trepere nad užarenom zemljom,a taj uzorak koji se ponavlja na velikom broju slika, inaugurira vrijeme kao važan element pri stjecanju doživljaja o krajoliku.

 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.