PDF Ispis E-mail
UZ ODLAZAK (Piše: Stjepan ŠEŠELJ)

Dragutin Trumbetaš
(Velika Mlaka, 1. siječnja 1938. - Velika Gorica, 29. travnja 2018.)

U nedjelju, 29. travnja 2018. preminuo je naš dragi prijatelj Dragutin Trumbetaš. Rođen 1. siječnja 1938. u Velikoj Mlaki u turopoljskoj  plemenitaškoj obitelji, u svom burnom životu postao je slikar, književnik, glumac, a prije svega gastarbajter, kako je sam sebe opisivao. Jedan je od onih brojnih Hrvata koji su u mladosti iz političkih razloga bježali u svijet. U Frankfurtu je 1968. započeo njegov put slikara i književnika. Za njega se u Zagrebu zauzeo napose Božo Biškupić, koji je 1975. priredio prvu samostalnu izložbu u kuli Lotrščak. U Njemačkoj su slijedile brojne izložbe, kojima je postao poznat u njemačkim umjetničkim i literarnim krugovima. Tako je profesor gimnazije „Max Ernst Gymnasium“ u Bruehlu kraj Koelna Willi  Frommberger  Trumbetašove crteže iz gastarbajterskog života koristio u nastavi nacrtanja. Veliku pozornost izazvala je knjiga  na njemačkom jeziku „Gastarbeiter“. Predgovor je pod naslovom „Gost kao radnik“ napisao poznati njemački književnik Gerhard Zwerenz. On je za radove  Hrvata Dragutina Trumbešata naglasio da podsjećaju  na znamenitog njemačkog slikara Georgea Grosza. Ta usporedba s Groszom pojavila se na temelju „iznenadne kritičke snage Trumbetaševih grafika“. Te kritičke snage koje  je u Hrvatskoj otkrio Božo Biškupić, a u Njemačkoj poglavito  Gerhard Zwerenz, Rosi Wolf – Almanasreh, Rudi Seitz i spomenuti Willi Frommberger,  iskazuju se u svim kasnijim crtačkim djelima i književnim radovima Dragutina Trumbetaša. Njih su u Hrvatskoj prepoznali ugledni književnici i stručnjaci crtačke umjetnosti kao Josip Bratulić, Božo Biškupić, Igor Zidić, Vlado Gotovac, Branimir Donat, Zvonimir Milčec, Nada Vrkljan-Križić, Josip Depolo, Radovan Vuković, Elena Cvetkova, Darko Glavan, Josip Škunca, Ivica Župan i drugi.
Trumbetaša su kao snažnog opisivača gastarbajterske drame prepoznali i makedonski prijatelji Najdo Petruševski i Zlatko Teodoslevski. Nakon slikarskog opisa gastarbajterskog života ljudi iz Hrvatske, Turske, Grčke i drugih zemalja, Dragutin Trumbetaš je dolaskom u Hrvatsku devedestih godina  sve one žive ljude koje je nacrtao kao žrtve koji su napustili svoju zemlju u potrazi za boljim životm, opisao u nekoliko romana pod naslovom „Pušači i nepušači“. U tim knjigama Trumbetaš opisuje zapravo jednu generaciju hrvatskog društva koja je živjela u uvjetima socijalizma. Majstor je kratkih i preciznih opisa. Poznat kao gastarbajter i umjetnik u Njemačkoj i Hrvatskoj, jednoga će dana zasigurno biti snažnije otkriven i  kao samotni književni kroničar jednog ružnog i žalosnog vremena. Osim  gastarbaiterskog ciklusa u grafici i u knjigama, Dragutin Trumbetaš je svoju umjetničku svestranost dokazao prošlih godina  i crtanjem sadržaja Krležnih „Balada Petrice Kerempuha“ i fiktivnim dopisivanjem s Vincetom van Goghom, koji je mnogo utjecao na našeg pokojnika. U režiji Bogdana Žižića napravljen je na tu temu dokumentarni film, koji je naišao na široku publiku ne samo u Hrvatskoj. Nikad ne ćemo zaboraviti „Ljudsko smetlište“, Trumbetaševe crteže iz Stare Gradiške.
Na povrtku u Hrvatsku 1980. uhitili su ga i zatvorili u Staru Gradišku, gdje je kao robijaš slikao ljude u zatvorskom ambijentu. Kronist Trumbetaš u tom zatvorskom ciklusu posredovao nam je „negativne istine“ – carevanje kapoa, brica, cinkara, uhoda, sobnih starješina. Da se za Trumbetaša nisu zauzeli vodeći njemački političari Willy Brandt, Hans Dietrich Genscher, Egon Bahr i drugi, on bi u paklu ljudskog smetlišta morao ostati ne šest mjeseci, nego godinu i pol. Izložba Trumbetaševih crteža iz Stare Gradiške održana je od 4. do 31. ožujka 2008. u Galeriji Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskog slova. Neka mi bude dopušteno citirati samog sebe: „Dragutin Trumbetaš svrstava se među ljude koji svaki svoj životni doživljaj na bilo koji način stvaralački izraze... Život Dragutina Trumbetaša pun je uspona i padova, priznanja i poniženja. Mnogi njegovi radovi – romani, drame, slike – leže još u ladici...“ Životni put Dragutina Trumbetaša od turopoljske Velike Mlake, školovanja u Grafičkoj školi u Zagrebu, odlaska (bijega) sa svojom suprugom Sidonijom u Njemačku, grafičkim radom u poznatim dnevnicima „Frankfurter Rundschau“ i „Bild-Zeitung“, do afirmacije u njemačkoj i hrvatskoj umjetničkoj javnosti – bio je mučan, ali i uspješan. Opisan je u nekim hrvatskim publikacijama, no bit će potrebno da se o njemu kao čovjeku, slikaru, književniku i gastarbajteru napiše opširnija knjiga, a zaslužuje i doktorski rad. Mnogi od nas koji smo živjeli u Njemačkoj i intenzivno pratili sve što se događa u domovini i dijaspori, bili smo  sretni kad smo u njemačkim novinama čitali članke o uspjehu Hrvata Dragutina Trumbetaša. Neki u dijaspori nisu o njemu mnogo znali, što ga je boljelo, kao što ga je u Hrvatskoj boljelo kad su ga u javnosti prikazivali kao naivnog slikara. Nikada on nije bio naivan slikar. Ali ako je bio, onda su „naivci“ i Krsto Hegedušić i glasoviti njemački slikar i grafičar George Grosz. A to je besmislica. Dragi Dragec, napustio si nas. Nedostajat ćeš nam u druženju na zagrebačkim ulicama, u kavanama, sa šalama, ponekad i prepirkama i Tvojim  kritikama hrvatskog društva i svih nas, ali zauvijek ćeš nam ostati u dragom sjećanju. Počivaj u miru Božjem.
Tvoji  Stjepan Šulek
i uredništvo Hrvatskoga slova

 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.