PDF Ispis E-mail
UZ II. MEĐUDRŽAVNI SUSRET HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI 2018. (Piše: Ljubo KRMEK)

Gdje se more sluti...

II. međudržavni susret hrvatske književnosti 2018. održan je u  Širokom Brijegu i Opuzenu  19., 20. i 21. travnja. Tom prigodom predstavljen je Zbornik radova sudionika I. Međudržavnoga susreta hrvatske književnosti 2017. iz kojeg donosimo tekst Ljube Krmeka o zamislima i ciljevima projekta. Susret će se nastaviti u Tivtu i  Kotoru 20., 21. i 22. rujna.
Humska zemlja! Neretva! Ston! Dubrovnik! Boka kotorska! Molise! Domovina! Koliko slika u malo riječi! Blago našeg kamenjara! Upravo na ovom prostoru se začeo Južnohrvatski ogranak Društva književnika Hrvatske. I užili se u Stonu, negdanjem središtu i sjedištu humskih velmoža. A kako?! Sastadoše se pjesnici, kulturni vjesnici, u drevnom Stonu, te nakon višesatnog druženja usuglasiše da bi najprihvatljivije bilo zasjesti u Stonu kao središtu prostora koji obuhvaća Južnohrvatski ogranak. Nakon trogodišnjeg vodstva kolege Vinicija Lupisa prihvatih izazov predsjednika, unatoč ozbiljno narušenom zdravlju. Ali ne bih ja bio ja da nisam! 
I ranije sam s prijateljem Stjepanom Šešeljem sanjario i kovao planove o jednom susretu na kojemu bismo okupili sve hrvatske književnike s navedenih prostora. Odmah nakon preuzimanja Ogranka, dogovorismo se i ideju počesmo sprovoditi u djelo. Danima smo planirali kako to učiniti, a da bude na dobrobit Južnohrvatskog ogranka. U prvom mačevanju s mislima i idejama izrodi se Međunarodni susret hrvatske književnosti, a potom, kad smo prespavali, te kad smo uzeli u obzir činjenicu da će na susretu sudjelovati samo hrvatski književnici iz različitih zemalja, preinačili smo ga u Međudržavni susret hrvatske književnosti – Molise, Boka kotorska, Hum i Hercegovina, Dubrovnik i Neretva. 
Javili smo se i I. na natječaje Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Dubrovačko-neretvanske županije. I prošli! Dobili smo potporu! Važan prvi korak! Potom smo poslali zamolbe Zapadno-hercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji u Bosni i Hercegovini. Pola-pola! Gospodin Zdenko Ćosić nas je podržao, a od gospodina Nevenka Hercega do danas nismo dobili niti odgovora. Uputih se sa Stjepanom do Stona na prosijavanje terena. Trebalo je pripremiti gostoprimstvo za više od dvadeset naumljenih poziva. Kad u Stonu jedvadočekaj. Primiše nas ushićeno i s radošću, načelnik Općine gospodin Vedran Antunica, mjesni župnik don Miljenko Babajić i predsjednik Matice hrvatske Ston gospodin Jozo Stepić. Kako nas dočekaše, tako i obećaše svesrdnu pomoć i podršku. Što obećaše, to i ispuniše! Ugostismo pravi hrvatski književni mozaik. Iz Boke kotorske pristigoše Zvonimir Deković, Desanka Matijević i Miroslav Sindik; iz Molisea Antonio Smmartino, Gianluca Miletti, Serenna Miletti i Lorenzo Blascetta; iz Huma i Hercegovine Pero Pavlović, Antun Lučić, fra Miljenko Stojić, Stanko Krnjić i moja malenkost; te iz Dubrovnika i Neretve Luko i Ana Marija Paljetak, Stjepan Šešelj, Enerika Bijač, Hrvoje Barbir, Frane Vlatković i Domagoj Vidović. Ono što je zanimljivo i vrijedi naglasiti jest da su ovom književnom druženju nazočila i trojica predsjednika: Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika; Ivan Sivrić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Boris Njavro, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca (a u drugom dijelu susreta i četvrti novopečeni predsjednik DHK, Đuro Vidmarović)
Važnost je ovoga susreta višestruka. Prije svega, ovo je prvi u nizu ovakvih susreta koji je ono što je duhom bilo povezano već dugo, spojio evo i fizički. Hrvatski književnici iz RH, BiH, Mollisea i Boke kotorske njegujući ovakva druženja ne samo da će spajati ljude koje su neke ljudske granice razdvojile, već će spajati i voljenu nam hrvatsku riječ.
Pjesničenje je započelo u četvrtak, 18. svibnja 2017. okupljanjem u Stonu. Kako su u Stonu veliki radovi, tj. obnavljanje velike utvrde Kastio, umjetnost bijaše pronaći parking. I tu nam je pomogao načelnik Antunica koji se prvi obrati književnicima govorom dobrodošlice. Potom sam i sam pozdravio nazočne u ime Južnohrvatskog ogranka zaželjevši svima srdačnu dobrodošlicu i ugodno druženje. A onda su zaredali Petrač, Sivrić, Paljetak, Šešelj…svi odreda na temu položaja hrvatskog jezika i književnosti danas. Krasnu pjesničku večer za građane Stona priredili smo u Kneževu dvoru. Moliški Hrvati su zasvirali i zaplesali. Podijelili smo i zahvalnice sudionicima i podupirateljima. Sljedećega  jutra posjetili smo Osnovnu školu u Stonu. Učenici su nas dočekali prekrasno organiziranom priredbom, a akademik Luko Paljetak održao je predavanje o životu i radu Antuna Bratosaljića Sasina, književnika iz Stona koji je živio u vrijeme Dubrovačke Republike. Govorio je i o Marinu Držiću, odnosno vremenu koje je kao tajnik solane veliki komediograf proveo u Stonu. Moližani su učenicima pričali o svojoj prošlosti kao i o razlozima zbog kojih su pred Turcima iz Neretve izbjegli u Italiju u petnaestom stoljeću. Napravili su pravu feštu svojom svirkom i plesom u koji su se s veseljem uključili i djelatnici Osnovne škole.

Uoči početka Susreta na Širokom Brijegu

 

Sudionici susreta s načelnikom općine Slivno Smiljanom Mustapićem
pred spomen-pločom Petru Tutavcu Biliću u Podgradini - Opuzenu

Popodne smo nastavili druženje u Dubrovniku, točnije u Galeriji Dulčić, Masle, Pulitika gdje su se svi sudionici predstavili svojom poezijom. Moližani ne mogoše odoljeti Stradunu, te i na njemu pokazaše svoje tradicijske i glazbene vještine. Obreli smo se u jednom hotelu zahvaljujući kolegi Krnjiću, gdje smo večerali, u drugom spavali, a u trećem sljedeće jutro doručkovali. Uz doručak smo najavili drugi dio susreta u Moliseu u kolovozu, gdje će nam domaćini biti moliški Hrvati. 
Nadam se da će ovaj stonsko-dubrovački susret biti tek poticaj na trajnu daljnju suradnju koju ćemo nastojati konstantno bogatiti novim sadržajima i većim brojem hrvatskih književnika. Hrvatskih književnika, čiju su Domovinu komadali i prekrajali hirovi povijesti. A hrvatski književnik nikada nije (i ne će) prestajao gledati u nju i pjevati o njoj. Pa ni onda kad su mnogi vjerovali da je više nema, kao i danas kad mnogi vele kako ih je baš briga. Oni su pjevni čuvari Domovine, osobito od kraja gdje se sluti more…
Ljubo KRMEK

 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.