PDF Ispis E-mail
UZ PRESUDE BH HRVATIMA U HAAGU - (Piše: Ivan SVIČUŠIĆ)

Borba za jednakopravnost

Hrvatske nas ratne žrtve zajedno s haaškom žrtvom političkoga i vojnog vodstva obvezuju na nastavak dugotrajne borbe za jednakopravnost Hrvata s Bošnjacima i Srbima u BiH. Ta se borba danas vodi oko donošenja izbornoga zakona, dugoročno pak sve dotle dok se BiH ne ustroji po federalnom načelu, kako to preporučuju i rezolucije Europskoga parlamenta, eda bi jednoga dana mogla funkcionirati i kao samostalna država

Kakva god haaška presuda bila hercegbosanskim Hrvatima – Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću (poštovani čitatelji tekst pišem dan uoči presude, a dok ovo čitate haaška vam je odluka poznata) – ona ne će niti može izmijeniti naša nastojanja, zauzetost i borbu za jednakopravnost hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini. Naime, nikakve presude, pa ni presuda Haaškoga tribunala, ne mogu izbrisati povijesnu činjenicu da je s teritorija Bosne i Hercegovine vođen agresivni i napadački rat protiv Republike Hrvatske i hrvatskog naroda. To je svojom glasovitom izjavom jasno potvrdio i tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kad je za velikosrpsku agresiju na hrvatski narod, dakle i na hercegbosanske Hrvate, ustvrdio kako to nije „naš rat“, čime je praktično teritorij BiH ustupio Srbiji i JNA za izvođenje agresivnih vojnih operacija protiv Republike Hrvatske. Kako bi očuvali svoje domove, obitelji i živu glavu Hrvati su u općinama, gdje su na višestranačkim izborima preuzeli demokratsku vlast, ustrojili po tadašnjim bosanskohercegovačkim zakonima krizne stožere za obranu od velikosrpske agresije. Iz tih kriznih stožera razvila se vojna obrambena sila hrvatskoga naroda, koja je daljnjim preustrojem prerasla u Hrvatsko vijeće obrane (HVO). Upravo zahvaljujući HVO-u spriječen je posvemašnji i u tišini pad BiH pod velikosrpsku okupaciju, a sačuvani teritorij postao je osnovni prostor s kojeg su trebale kretati sve buduće oslobodilačke operacije zemlje. Na političkoj razini ustrojena je također na temelju tadašnjih zakona o međusobnom interesnom povezivanju općina i Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, koja je tijekom više međunarodnih mirovnih inicijativa o unutarnjem ustrojstvu BiH prerasla u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu kao jednu od sastavnica buduće bosanskohercegovačke države.

 

TRIBINA POSVEĆENA HRVATSKIM ČASNICIMA U HAAGU(hs)

Nadamo se najboljem, ali moramo biti spremni i na najgore

Uoči presude hrvatskoj šestorici: Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću, Berislavu Pušiću, Bruni Stojiću i Jadranku Prliću, održana je 27. studenoga tribina u organizaciji Udruge Hrvatska uzdanica, u Narodnom sveučilištu Dubrava, na kojoj su govorili: general Željko Šiljeg, prof. dr. sc. Josip Jurčević, Nada Šikić, Marijan Knezović, a moderator tribine bio je Mili Lozančić.
Donosimo govor generala Željka Šiljega, general pukovnika HVO-a, reproduciran na osnovi snimke

Dame i gospodo, dragi prijatelji! Muči me jedno pitanje jako dugo, ne nađoh odgovora a ne vjerujem da ćete ga i vi naći. Kako to narod koji ima kralja Tomislava, koji ima Milana Šufllaya, koji ima Ivu Pilara, koji ima NikoluTeslu, Ruđera Boškovića, Julija Klovića i mnoge druge velikane u svim područjima društva... koji ima blaženog Stepinca, koji ima dr. Franju Tuđmana, bana Josipa Jelačića, Antu Starčevića...Nabrajat bih  mogao cijelu noć te velikane i njihove životopise, da se nalazimo u ovakvoj situaciji. S druge strane, kako to da se hrvatski narod i u Bosni i Hercegovini isto tako nalazi u teškoj situaciji? Možda je tračak spoznaje od 1878. godine, nakon Hercegovačkog ustanka protiv Osmanlijske vlasti, kada hercegovački prvaci napisaše pismo Hrvatskom saboru i zamoliše ih za pomoć napaćenom narodu.  (...) Očito da prilike još nisu sređene. Zašto ovo sve govorim? Kao da smo dva tijela različita, a ne jedno. No, ratište je bilo jedno. Bosna i Hercegovina je izvršila agresiju na Hrvatsku.  Poznate su mi definicije ratišta i bojišta i rata i međunarodnog  rata i svih ostalih elemenata koji čine vojsku, vojni život i uporabu vojske u miru i u ratu. Izvršena je agresija na Republiku Hrvatsku na način da je teritorij Bosne i Hercegovine korišten za agresiju. To je agresija na Republiku Hrvatsku. Znamo jako dobro tko je počinio agresiju. Kada je NATO izvodio zračne udare na Srbiju i na srbijansku  vojnu  strukturu,   Amerikanci  su tražili od hrvatskog vrhovništva dopuštenje za korištenje zračnog prostora. Da ga nisu dobili, ne bi mogli prelijetati hrvatskim teritorijem nego bi morali po drugim zračnim pravcima. Došli smo do toga da smo krivi što smo opstali. Opstali smo zato što smo imali pravo na tu obvezu i dužnost. Prvo obvezu i dužnost pa onda pravo. Ne može se i ne mogu se, nitko od nas, oteti dojmu a imam dovoljno podataka, da rat nije završio. Samo je prošla ta oružana faza, jednom metodom. Zašto? Zato što nisu ostvareni politički ciljevi, nije ostvaren cilj velike Srbije, nije materijaliziran, a ideje ne umiru, samo načini se mijenjaju, kako doći do tog cilja.  S druge strane, nije uspostavljena Bosna i Hercegovina po planovima ideologa iz Islamske deklaracije iz 1970. godine. Prema tome, ako su Hrvati ostali kao politički narod i ako su se kroz samoorganiziranje obranili a time dali  golem doprinos samostalnosti i slobodi Republike Hrvatske, napravljena je sljedeća formula, jedna mala jednadžba: Herceg-Bosna je zločinačka tvorevina koju su napravili vojno i političko krilo HDZ i HVO u cilju čišćenja i pripajanja njezinih prostora Republici Hrvatskoj. Kao zapovjednik  najvišeg ranga u obrani Herceg-Bosne, hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i svih njenih građana, tvrdim da  je HVO bilo multinacionalna vojska, o čemu imamo jako puno dokaza.

 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.