Izdvajamo
PDF Ispis E-mail
CRKVENA POVIJEST (Piše: Jure Karakaš)

Biskupije i njihovi biskupi

 


Mile Bogović:
Moji predšasnici biskupi u Senju, Otočcu, Krbavi, Modrušu, Vinodolu i Rijeci,
Senjsko muzejsko društvo - Gradski muzej Senj, Gospićko - senjska biskupija,
Senj, 2017.

Studirajući crkvenu povijest  na Fakultetu crkvene povijesti Papinskog sveučilišta “Gregoriana” u Rimu, na kojem je i doktorira temom Katolička Crkva i pravoslavlje u Dalmaciji za vrijeme mletačke vladavine, dr. Mile Bogović istraživao je u vatikanskim arhivima i knjižnici sve što je mogao pronaći o biskupijama i biskupima u Hrvatskoj. Isto je istraživao i po našim crkvenim  arhivima, osobito u Senju. Svoja istraživanja povremeno je objavljivao u crkvenim časopisima i kad je otišao u mirovinu  sve navedene tekstove, uz neznatne izmjene, objavio je u posebnoj knjizi koja sadrži dva dijela: I .Biskupije, II. Biskupi.
Biskupije su tijekom prošlih vremena mijenjale svoje granice, ovisno o povijesnim situacijama. Najstarija biskupija je ona u Senju, a spominje se za vrijeme pape Inocenta I. (401. - 417.); sudeći prema  godinama njegova pontifikata, moglo bi se pretpostaviti da je osnovana još u IV. st. Nestala je u vrijeme velike seobe naroda. Ponovo je osnovana sredinom XII. st. Obuhvaćala je župe Senja  i Gacke. Na većem dijelu Gacke osnovana je 1460. Otočka biskupija koja je trajala oko osamdeset godina nakon toga je cijelo njezino područje vraćeno Senjskoj biskupiji. Krbavska biskupija osnovan je 1185. na pokrajinskom saboru u Splitu. Sjedište joj je bilo u Krbavi (današnja Udbina). Ostatci temelja krbavske katedrale i danas su vidljivi i udaljeni petstotinjak metara od nekadašnje utvrde Udbina. Godine 1460. sjedište joj je premješteno u Modruš pa će se biskupija zvati Modruška. Kad su Turci  spalili modruško podgrađe, sjedište je premješteno u Novi Vinodolski. Sredinom XVII. st. i Modruška i Krbavska sjedinjene su i  dane na upravu  biskupu u Senju te će dobiti naziv Senjska i Modruška ili Krbavska biskupija.
Nakon oslobođenja od Turaka 1691. pripala je Senjskoj biskupiji cijela Lika koja je prije Turaka bila pod Ninskom biskupijom, i dio Pozrmanja, a pripao joj je i lapački kraj koji je prije bio pod Kninskom biskupijom. S vremenom su se javila nastojanja da dođe do razgraničenja među biskupijama i ono je obavljeno 1833. Pod jurisdikciju senjskog biskupa došli su i dijelovi Zagrebačke biskupije (sjeverno od Slunja i Tounja) te Rijeka s bližom okolinom. To razgraničenje ostalo je sve do 1969. Te godine osnovana je Riječko-senjska nadbiskupija u koju su ušla sva područja Biskupije Senjske i Modruške ili Krbavske i hrvatski dio Riječke biskupije.

 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.