Izdvajamo
PDF Ispis E-mail
UZ REFORMU HRVATSKOGA JEZIKA (Piše: Vladimir Paar)

Ključna je uloga prosvjetnih djelatnika i kršćansko-humanistička vizija a ne digitalna tehnologija

 

Leksikon je priredio Fakultet odgojno-obrazovnih znanosti Salezijanskog papinskog sveučilišta u Rimu, a daje sintezu stanja i sadašnjeg znanja o odgojno-obrazovnoj problematici u 1591 odrednici koje su obradila 184 ugledna autora iz različitih država. Svojom aktualnošću i visokom znanstvenom i stručnom razinom Leksikon može biti vrlo koristan pri radu na kurikulnoj reformi hrvatskog školstva. Leksikon je predstavljen u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, 3. svibnja 2017. Akademik Vladimir Paar je obradio temu: Leksikon kao strateško sredstvo u aktualnoj reformi školstva – Značenje Leksikona za prosvjetnu i znanstvenu zajednicu

 

S ubrzanim razvojem gospodarstva i društva u svijetu stalna modernizacija i poboljšanje obrazovanja sve su aktualniji pa se danas opravdano svi u Hrvatskoj slažu da je reforma školstva potrebna. Ali kakva reforma u pogledu konkretne realizacije i potreba razvoja gospodarstva i društva? Je li prijedlog Cjelovite kurikulne reforme (CKR), izrađen pod vodstvom bivše Ekspertne radne skupine na čelu s dr.sc. Jokićem i razmatran na javnoj raspravi, sukladan potrebama razvoja Hrvatske? Je li uopće provediv?
Na opsežnim stručnim raspravama koje su održane u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, u Hrvatskome pedagoško-književnom zboru, u Matici hrvatskoj, na školama i fakultetima te drugdje upućene su ozbiljne stručne kritike prijedlogu CKR-a, koje dovode u ozbiljno pitanje provedivost CKR-a i usklađenost CKR-a s potrebama razvoja Hrvatske. U okviru djelovanja Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti doneseno je i razmatrano preko stotinu stručnih recenzija CKR-a. Autori recenzija istaknuti su stručnjaci sa sveučilišta, iz školske prakse, iz HAZU-a i iz znanstvenih instituta. Recenzije su rezultat volonterskoga rada i zalaganja vrhunskih stručnjaka. Te stručne recenzije i rasprave koristit će pri nastavku rada na hrvatskoj obrazovnoj reformi.
Recenzije ukazuju na znatne nedostatke prijedloga CKR-a i predmetnih kurikula:
- neprovedivost metodologije CKR-a; - nerazumijevanje i zanemarivanje STEM područja kao važnoga čimbenika za gospodarski i društveni razvoj; - odsutnost postupne orijentacije na srednjoeuropski model kurikula, osobito njemački i austrijski; - odsutnost orijentacije strukovnoga školstva na dualni sustav obrazovanja afirmiran u Njemačkoj i Austriji; - nedovoljan naglasak na temeljna znanja koja su preduvjet za promjenjive i nepredvidive buduće potrebe razvoja gospodarstva i društva te za buduće cjeloživotno obrazovanje; - zanemarivanje novih neuroznanstvenih spoznaja važnih za obrazovanje; - zanemarivanje odgojne funkcije škole; - nedovoljno uvažavanje nacionalnoga i svjetonazorskoga identiteta.
Iz recenzija slijedi da prijedlog CKR-a nije primjenjiv. Prije uvođenja u škole trebalo bi ga temeljito promijeniti pri čemu bi, zbog pogrješne metodologije, znatne dijelove kurikula trebalo pisati sasvim iznova uz potpuno drukčiju razvojno orijentiranu metodologiju.

 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.